КАКВО Е МАСЛО ОТ СЕМЕНА НА ИНДУСТРИАЛЕН КОНОП? I … и да не се бърка със CBD масло

КАКВО Е МАСЛО ОТ СЕМЕНА НА ИНДУСТРИАЛЕН КОНОП? I … и да не се бърка със CBD масло

28 юни 2019
  • Сподели:

Маслото от семена на индустриален коноп е богат източник на ценни хранителни вещества и т.нар. „полезни мазнини“ (Омега 3, 6 и 9).

 

Освен това, извън безспорните си хранителни качества, заради високите нива на гама-линоленова киселина, той поддържа доброто състояние на кожата, като подпомага възстановяването й при различни възпаления, изгаряния и раздразнения (вкл. екзема, псориазис, атопичен дерматит). Оказва положителен ефект върху функцията на мозъка и сърцето.

 

Олиото от семена на коноп е просто чудесно допълнение към всеки един хранителен режим. Не напразно е част от асортимента ни от "супер храни".

 

КАК СЕ ПРОИЗВЕЖДА ОЛИО ОТ КОНОП?

 

Както всяко едно традиционно олио от някакви семена (слънчогледови, от маслини, и пр.), така и олиото от коноп се произвежда, чрез така нареченото „пресоване“, при което във фунията на пресоващата машина се изсипват суровите семена, а специална спирала започва да ги притиска и изцежда сока от тях. Течността започва да се стича по допълнителни канали, през които твърдите частици се отделят от олиото. Това е абсолютно традиционният „метод на студено пресоване“, който е познат на технолозите от векове.

 

Тайната на качественото олио от коноп е ... в суровината и най-вече – дали е била съхранявана правилно. Ако нивата на влажност при съхранението на конопените семена са прекалено високи, то тогава при самото пресоване няма да се получи добро „отцеждане“. Обратното, ако влажността е прекалено ниска, то тогава пак има проблем, т.к. за да се отцеди олиото, трябва да се приложи по-висок натиск при по-високи температури, а това в случая с конопа означава от една страна по-ниски добиви, а от друга температурите над 120 ˚С вече не позволяват олиото да се определи като „студено пресовано“. Освен това при високи температури, ценните наситени мастни киселини в семената на конопа, започват да губят своите хранителни качества.

 

Друг съществен момент при производството е свързан с това доколко самите семена са достатъчно узрели. Неузрелите семена придават коренно различен вкус и дори миризма на готовия продукт.

 

КАКВО Е СТУДЕНО ПРЕСОВАНО ОЛИО ОТ КОНОП?

 

„Студено пресованото“ олио е предпочитано пред конвенционалните такива, тъй като при този процес се запазват в най-голяма степен първичните ценни хранителни вещества, съдържащи се в растението. Освен това, при този метод се отделя по-ниско ниво на фосфор, който всъщност придава вкуса на „тревата“ („green”, “grassy taste”). Така че, ако не сте любители на прекалено веган и прекалено близкия до този на обикновена трева вкус, то препоръчваме студено пресованите олиа.