КОНОП vs. ПАМУК I как памукът бавно убива планетата

КОНОП vs. ПАМУК I как памукът бавно убива планетата

4 юли 2019
  • Сподели:

Всички сме чели „препоръките на специалистите“, според които естествените материи са най-доброто, което може да се случи на тялото ни, защото са еко, защото кожата ни диша и още, и още …

 

Факт – за кожата ни памукът е ОК. Но как стоят нещата по отношение на околната среда и устойчивото развитие?

 

Ето още малко факти:

 

  • Памукът е най-големият консуматор на вода сред всички земеделски култури
  • За производството на една единствена памучна тениска отиват 2 700 литра вода
  • Отглеждането на памука сериозно изтощава почвата, което се усеща осезаемо особено в последните 70 години, заради технологичния подем, увеличения брой жители на планетата и съответно по-голямото потребление на памук.
  • 25% от световното потребление на пестициди се дължи именно на земеделието, свързано с памук. Това, в комбинация с големите количества водни ресурси, сериозно замърсява реки, язовири, подпочвени водоеми. А замърсяването на водата, води след себе си намаляване и на естествените флора и фауна в тези райони.

 

Световният фонд за дива природа (WWF) публикува официално становище по темата, според което съвременните начини за отглеждане на памук, вредят изключително много на природата и са пагубни за устойчивото развитие – все теми, които напоследък стават актуални, заради зачестилите природни катаклизми.

 

КАКВИ СА ВАРИАНТИТЕ?

 

Очевидно не можем да спрем да носим дрехи или поне няма как толкова бързо текстилната промишленост да намери адекватен заместител на памука толкова бързо. Но опитът да се намали консумацията на тази култура наистина си заслужава. Особено, ако темата с климатичните промени и буквално оцеляването на планетата ни вълнува …

 

И тук се появява конопът, който:

 

  • Има нужда от 50% по-малко вода, за да се отглежда
  • Не се нуждае от пестициди (Пестициди, хербициди или фунгициди на практика са ненужни за неговото отглеждане)
  • Има уникалната способност да облагородява почвата (дълбока коренова система, която бързо прониква много надолу в почвата внасяйки кислород)
  • Може да се адаптира и да расте безпроблемно почти на всякакъв вид климат
  • Служи за производството на тъкани, които са 8 пъти по-здрави от памучните (Конопът е най-силното естествено влакно в света, което го прави супер издръжливо. Само си припомнете някоя от предишните ни статии, където сме разказали за корабните въжета)

 

Източник: WWF