МЕД ОТ КОНОП? I какво привлича пчелите в цветовете на конопа

МЕД ОТ КОНОП? I какво привлича пчелите в цветовете на конопа

16 юли 2019
  • Сподели:

Още преди няколко години в интернет пространството се появява Nicolas trainerbees (бел. ред. Николȧ, треньорът на пчели), който твърди, че е обучил пчелите си да събират смолата от канабиса и да я използват в кошера. По този начин, ензимите в телата на пчелите преработват нектар, който според „треньора“ съдържа някакви нива на канабиноиди. А сами по себе си, канабиноидите по никакъв начин на засягат насекомите, тъй като те нямат ендоканабиноидна система.

 

Постепено идеята за мед от коноп явно набира популярност. Частни компании, американски основно разбира се, като например Cousin Andy от Илинойс, финансират собствени проучвания за ефекта, който имат цветовете на конопа върху пчелите и добива на мед. Видеото им в Youtube си заслужава вниманието.

 

Университетът в Колорадо, публикува техен research по темата, според който:

 

  • Отглеждането на индустриален коноп и по-специално полените, които образуват мъжките растения, биха имали положителен ефект върху екологията, тъй като полените от своя страна са важни за пчелите.
  • Индустриалният коноп би могъл да осигури на пчелите нужните полени, особено през периода на цъфтеж – Юли до Септември – когато реално активният период на цъфтеж за по-голямата част от растенията вече е приключил

Учените изследват над 2000 пчели от общо 23 различни вида, вкл. и европейски, като това реално са 80% от представените видове пчели в региона на Колорадо.

 

Те подчертават, че самият индустриален коноп не е източник и не произвежда нектар – т.е. пчелите не могат буквално да произведат мед от коноп. Те просто се хранят с полените. Хранят и малките ларви (пчелички), като все още не е известно какви точно са хранителните качества на конопа за тях. Но факт е, че в сезона на по-слабите цъфтежи, това растение се явява важен източник на храна за пчелите (които пък са важни за оцеляването на хората и биологичното разнообразие изобщо).

 

А как в Европа тепърва ще се мисли за начина, по който да се защитят пчелите от измиране, можете да прочетете тук. Но типично по брюкселски, изглежда като нещо което ще отнеме повече време, отколкото реално пчелите имат на разположение ...