БЪДЕЩЕТО НА ПЛАСТМАСАТА I индустриалният коноп   

БЪДЕЩЕТО НА ПЛАСТМАСАТА I индустриалният коноп  

26 май 2019
  • Сподели:

 

 

Опаковките присъстват в живота ни под най-различни форми – кутии за храна, кашоните в които получаваме пратките от своите онлайн поръчки, пластмасовите тубички за козметика и паста за зъби, бутилките с различни напитки, и още, и още ...  Всичко това масово се произвежда от конвенционална пластмаса (петрол).

 

Учените отдавна говорят, че е време човечеството да намали своята зависимост от изкопаемите горива. И изведнъж на хоризонта се появява ... индустриалният коноп. Като алтернатива на всички тези опаковки, които за да се разградят, е нужно да минат стотици, дори хиляди години.

 

Все още обаче, пречките пред по-масовото производтсво на различни продукти от индустриален коноп са значителни и това съответно ги прави и по-скъпи. И тук не става въпрос само за чисто законови пречки, а и технологични такива

 

Индустриалният коноп не е токсичен, той е 100% биоразградим, а в същото време е изключително здрав материал, който дори може да се използва в строителството. Той съдържа 65-75% целулоза и поради тази причина съответно има много добър потенциал за огромен набор от артикули, които иначе сме свикнали да виждаме произведени от пластмаса от петролни деривати.

 

Продукти от 100% пластмаса от коноп на този етап са по-скоро рядкост, за сметка на комбинация от коноп и други биоразградими материали с растителен произход, които са по-често срещани напоследък. Заради здравината, този тип материали се използват и в момента при производството на автомобили, лодки и ... музикални инструменти.

 

Големи компании като Кока Кола са правили тестове с бутилки, произведени от 100% коноп, но реално пуснати за продажба са само такива, в които конопът е не повече от 30%, а останалите 70% – отново конвенционална пластмаса от петролни продукти.

 

Добрата новина все пак е, че проблемите с околната среда вече са толкова наболели, а да си eco-friendly е толкова модерно, че корпорациите непрекъснато инвестират в развойна дейност и търсят с какво да заменят PET опаковките. Първият, който успее да създаде достатъчно добър продукт за масовия пазар, ще направи буквално милиарди от това!

 

За съжаление, дори пластмаса, която иначе се води биоразградима, реално е източник на замърсяване. Просто няма как да се разгради напълно. Дори текущите варианти на пластмаса от индустриален коноп, ако попаднат в океана, биха нанесли вреда върху екологията. Истината е, че всяка биоразградима пластмаса трябва да бъде отнесена в съответните заводи за преработка и компостиране. Така че технологиите предстои да се развиват в тази посока.

 

Но положителните примери става все повече. LEGO например обявиха в края на миналата година, че до 2030 г. Изцяло ще заменят конвенционалната пластмаса с „устойчиви материали“. Сещате ли се кой е един от тези материали?

 

Ако само една малка част от конвенционалните пластмаси, т.е. такива от петролни деривати, се заменят с биоразградима пластмаса от коноп, то ефектът върху околната среда би бил осезаем!

 

-

Снимката, която сме използвали за тази статия е от една доста популярна и силна кампания на клона на Greenpeace във Филипините. За нея е построен 15-метров макет на кит - изцяло от пластмасови отпадъци.