ЕСЕНЕН ТИКВЕН СЛАДКИШ с конопено брашно

Продукти: 

 

  • 2 кг. тиква
  • 150 гр.  захар
  • 3 бр. яйца
  • 1/2 ч.ч. счукани орехи (може и малко повече, ако ги обичате)
  • 1 1/2 с.л. конопено брашно
  • 200 мл. прясно мляко*
  • 80 гр. галета
  • 80 гр. масло
  • 2 щипки канела
  • пудра захар за поръсване

*Ако тиквата ви е малко по-малка, намалете и млякото, иначе рискувате кейкът да стане гнетлив.

 

Приготвяне:

 

Нарежете тиквата на малки парчета и я сварете (най-добре в подсолена вода). След като се свари, махнете кората и я направете на пюре. Разбийте захарта, маслото и жълтъците в купа и добавете тиквата разбърквайки. Едно по едно добавете млякото, галетата, орехите и канелата, като не спирате да бъркате. В отделен съд направете белтъците на сняг, сложете ги към сместа и пак разбъркайте. 

Разстелете сместта в предварително намазана с олио тава за печене на кекс. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност на клечка.

След като изстине може да гарнирате с пудра захар или сметана на вкус.