ЗЕЛЕНЧУКОВА ЗАПЕКАНКА с лук(ове), орехи и коноп

Един от любимите продукти за готвене - тиквичките - отново влизат в "играта" и ето какво сътворихме след едно посещение на Женския пазар, от където се сдобихме с прекрасен пресен лук, стар лук и праз-лук. О, да - и уханни гъби.

 

Продукти:

 

  • 2кг тиквички
  • 7-8 гъби кладница
  • 1 стрък праз-лук
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 глава по-голям кромид-лук
  • 1 1/2 с.л. брашно от коноп
  • 2/3 ч.ч. натрошени орехи
  • 2 моркова
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. натрошено сирене

    За заливката:
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко

 

Приготвяне:

 

Тиквичките се измиват и нарязват по дължина на ленти, след което се нареждат в тава, посоляват се и се пекат на вентилатор на 180С за около 20-30 минути. През това време измивате и обелвате луковете и морковите, нарязвате ги. В тиган с по-високи стени сипвате олио и задушавате първо кромид-лука и морковите, след това добавяте нарязаните гъби, сол и черен пипер на вкус. Накрая се слагат празът и пресният лук. Когато сместта е омекнала достатъчно, сипвате натрошените орехи, яйцата и сиренето.

 

Намазвате една тава за печене с олио и започвате да редите - ред тиквички, ред плънка, ред тиквички и т.н. След това печете на 180 С за около 50 - 60 минути и малко преди да извадите правите заливката от яйца и кисело мляко. Печете още 10-тина минути.

 

Преди сервиране можете да поръсите с още малко мляко отгоре, а в нашия случай поръсихме и с пържен лук. Прекрасно, лесно и много вкусно ястие, особено за хора, които не обичат да ядат месо.