БАДЕМОВ КЕКС С ЧАЙ ОТ ХОЛАНДСКИ КОНОП

Тази рецепта е създадена от кулинарната вълшебница Елица Сърбева a.k.a. блога Cake and Pancake, на която преди известно време писахме, че имаме голямо желание да развиваме секцията ни с авторски рецепти с продукти от коноп, а особено много бихме се радвали на рецепти с нашия чай. 

 

И тя прие предизвикателството да направи кекс с червения бленд чай DUTCH HARVEST.

 

По-долу ние ще опишен основните стъпки от тази рецепта, а ако искате да се потопите в пълния разказ на Елица и опита й с конопа, четете статията в блога й тук.

 

Подробно описание
Подробно описание

 

Продукти:

 

  • 1/2 ч.ч. вряща вода
  • 1 с.л. чай с холандски коноп – розов бленд 
  • 1 1/2 ч.ч. бяло пшенично брашно
  • 1 1/2 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 1/2 ч.ч. меко масло + 1 ч.л. чай от холандски коноп - червен бленд, DUTCH HARVEST
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 2 големи яйца на стайна температура
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. филирани бадеми
  • 1/2 ч.л. ванилия

 

Приготвяне:

 

Включваме фурната да загрява на 190С и си приготвяме тавичка за печене 20/20см като я намазваме с мазнина и покриваме с хартия за печене.

  1. Започваме с приготвяне на маслото като го слагаме в един съд заедно с 1 ч.л. от чая и го кипваме на котлона за 5-6 минути. Почти веднага ще усетите аромата на чая в комбинация с маслото … Това е нещо, което трябва да се опита! 
    Сваляме от огъня и оставяме за още 10тина минути да изстине. Прецеждаме и оставяме настрана. (А ако си приготвите повече, просто го изсипете в малка формичка за бонбони и го оставете в хладилника. Така ще имате, за да си намажете на препечена филийка за закуска.)
  2. Приготвяме чая като го заливаме с врящата вода и оставяме да се запари за 10тина минути. След това отцеждаме водата и я прехвърляме в друга чаша.
  3. Смесваме брашното, бакпулвера и солта и разбъркваме.
    Прибавяме им маслото и намачкваме с вилица/ръка до получаване на маслени трохи.
  4. Добавяме захарта и отново разбъркваме.
  5. В отделна купа смесваме яйцата, ванилията, млякото и водата от чая, а след това ги изсипваме при брашното и разбъркваме до еднородна смес.
  6. Изсипваме в тавичката за печене, поръсваме с филираните бадеми и печем до суха клечка за около 40 минути.