КЕЙК с БИО Чай от Холандски Коноп DUTCHARVEST

Тази рецепта получихме като подарък от една добра фея, която познаваме от доста време покрай други наши кулинарни проекти. Свързахме се с нея и я попитахме: искаш ли да ти пратим едни нови продукти, ама такива които досега на пазара не са се срещали и тепърва ще се налага да обясняваме как се използват, какво представляват". И тя каза "ОК". Пратихме й малко конопени топчета и шоколад, тъй като още от преди години знаем, че тя прави чудеса със сладкарски изделя. И ето какви ги свърши нашата Екатерина Мирчева, a.k.a My Candy Kitchen. 

 

Продукти:

  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 яйца
  • 5 с.л. мед
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 1 ч.ч. БИО Чай от Холандски Коноп DUTCHARVEST - жълт бленд (приготвен от 1 ч.л. сух чай и 1 ч.ч. вода, запарява се за 2 минути и се прецежда)
  • 1/2 ч.ч. смес от натрошени ядки и сушени плодове.

 

Приготвяне:

 

Яйцата се разбиват с меда, докато се получи гъста смес. Към тях се добавят като се редуват 1/2 от пресятото с бакпулвера брашно, 1/2 от чая и отново брашно - чай, като се разбърква внимателно с дървена лъжица. Налива се зехтинът, разбърква се до хомогеност. 1/3 от сместа се изсипва в продълговата кексова форма, облечена отвътре с хартия, разпределят се част от натрошените ядки и плодове, изсипва се равномерно отново 1/3 от сместа, отново се разпределят ядки и плодове, остатъка от сместа се изсипва върху тях, отгоре се поръсват ядки и плодове и кейкът се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути, след което фурната се намалява на 150 градуса и кейкът се пече за още 20 минути или до суха клечка. Ако започне да загаря отгоре може да се покрие с алуминиево фолио. Изважда се, оставя се да се охлади във формата, след което се прехвърля върху решетка до пълното му охлаждане.

 

*Кейкът приготвен с чай е с влажна структура и е различен от традиционните пухкави кексове.