ЛИМОНЕН ПАЙ с чай от коноп и куркума

Продукти:

 

За масленото тесто:

  • 2 ч.ч брашно
  • 1 с.л. конопено брашно
  • 200г масло
  • 2 с.л. захар
  • щипка сол
  • 1 жълтък
  • ванилия
  • лимонова кора - от пресен лимон
  • 4 с.л леден чай от коноп DUTCH HARVEST - жълт бленд

За крема:

 

 

Приготвяне:

 

В подходяща купа смесваме двата вида брашно, солта и маслото (студено), като мачкаме хубаво с ръце, за да се получат маслени трохи. Добавяме захарта, жълтъка, настърганата лимонова кора и чая от коноп и куркума и замесваме тесто, което след това покриваме с фолио и оставяме да отпочине в хладилника за около 40 минути.

 

Загряваме фурната на 200°C за няколко минути, след което разточваме вече охладеното тесто в тавичка за пайове, предварително намазана по стените с масло. Хубаво разточваме, така че да се покрие равномерно дъното и покриваме с хартия за печене. Печем около 20-тина минути, като по преценка може в последните 5 минути да махнем хартията и да печем без нея.

 

 

Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади.

 

Междувременно в тенджера смесваме лимоновия сок, лимоновата кора, захарта, маслото и чая и ги слагаме да заврат. В друг съд смесваме царевичното нишесте, 3 с.л. чай и жълтъците. Разбъркваме добре до хомогенност.

 

Когато лимоновият сироп заври, добавяме нишестяната смес и бъркаме без да спираме. Варим, докато кремът се сгъсти. След това сваляме от огъня и го оставяме да се охлади. 

 

Накрая изсипваме крема върху изпеченото тесто и връщаме обратно във фурната на 200 С, като печем до получаването на лека златиста коричка. 

 

Преди сервиране поръсваме с белени конопени семена.