ПЪЛНЕНИ ПАТЛАДЖАНИ И ДОМАТИ с праз, пресен лук, елда и коноп

Продукти:

 

 

Приготвяне:

 

Патладжаните и доматите се измиват, като първите се нарязват на пънчета, а вторите - се издълбават. В 2 отделни съда се запазва вътрешнпстта и от двата зеленчука. Патладжаните се поръсват със сол - и нарязаните, и вътрешността - и се оставя горчивия сок да се отцеди, след което се измиват с вода. 

 

Включвате фурната на 200 С и за около 20-тина минути печете патладжаните в малко мазнина и сол, след това добавяте и добматите и печете още 10-тина минути. Междувременно, кромидът, лукът, празът и гъбите се измиват, нарязват и задушават в дълбок тиган. Когато вече са омекнали, добавяте вътрешността на доматите и патладжаните и продължавате да задушавате, като бъркате, за да не загори. Периодично се сипва от предварително сварения чай. 

 

Накрая се добавят семената от елда и нарязания магданоз. Оставя се на котлона до омекване и продължавате да доливате от чая при нужда, за да не загаря. Когато елдата е омекнала, съдът се сваля от котлона и започвате да пълните патладжаните и доматите. 

 

Ястието се връща във фурната, като върху всяко "пънче" се поставя по едно малко резенче масло, сипва се още малко чай, покрива се с хартия за печене или фолио и се пече около 30-тина минути на 200 С. 

 

Подготвя се заливката, като се разбъркват яйцата и киселото мляко. Сместта се изсипва върху зеленчуците и се оставя за още 10-тина минути във фурната. 

 

Преди сервиране, поръсете с малко семена от коноп.