ПОШИРАНИ КРУШИ В ЧАЙ С КОНОПЕН СИРОП

Това е поредната страхотна рецепта на Елица a.k.a Cake and Pancake blog!

 

И най-страхотното е, че и в нея използва нещо, което според нас трябва да патентова :-) Нарича се "конопено масло". Това масло се приготвя с ароматния конопен чай на DUTCH HARVEST - червения бленд. Ако сте забравили, как се прави, ето тук може да си го припомните. 

 

Но да се върнем на пошираните круши ...

 

Необходими продукти:

  • 2-3 броя круши;
  • 4-5 с.л. кафява захар;
  • 300 мл. вода;
  • 1 с.л. БИО Холандски чай с коноп – червен бленд;
  • една пръчка канела;
  • 250 гр. маскарпоне;
  • 2 с.л. сироп агаве или кленов сироп;
  • 1/4 ч.ч. начупени или цели сурови лешници;
  • пакетче шафран;
  • 1/2 ч.л. черен сусам;

 

Начин на приготвяне:

  1. Измиваме и обелваме крушите.
  2. В съд (голям, колкото да побере 2-3 круши) слагаме водата, чая, канелата, кафявата захар и 1/3 от шафрана да кипнат.
  3. Слагаме крушите в чаената смес за около 15тина минути като ги обръщаме от време на време, за да се оцветят и сготвят равномерно.
  4. Докато крушите се готвят, разбъркваме маскарпонето с 2те супени лъжици кленов сироп (агаве) и прибираме в хладилника.
  5. Изваждаме крушите, които не трябва да са прекалено меки, от чаената смес и оставяме настрана да изстинат напълно. Оставяме водата с чая да се редуцира на котлона на силен огън до сгъстяване.
  6. След още около 7-8 минути прецеждаме соса и оставяме в отделен съд (чаша, купичка или друго), за да изстине.
  7. Сервираме след като всичко е изстинало: 
    в дълбока чиния оформяме гнездо от маскарпонето;
    поставяме една круша и заливаме с 1-2 с.л. от сиропа от чай;
    поръсваме с част от лешниците, черния сусам малко шафран;